"Meer btw op brood, melk en vlees en meer accijnzen op brandstof?": Bouchez wil er niet van weten

door: STS
Georges-Louis Bouchez
Afbeelding bron: Photonews

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zegt dat het niet zijn fout is dat de regeringsonderhandelingen op niets zijn uitgedraaid. Hij vindt dat je liberalen niet kan verwijten tegen hogere belastingen te zijn.

"Ik zie hoe de pers een zondebok probeert aan te duiden", zei Bouchez in een interview op VTM. "Voor ons in het heel eenvoudig: er is vandaag geen goed evenwicht tussen de belastingen enerzijds en de hervormingen anderzijds."

"Er staan te veel belastingen gepland die de economie niet ten goede zullen komen, en daar staan geen toereikende hervormingen tegenover."

"De btw zou bijvoorbeeld stijgen op de prijs van brood, melk en vlees. De accijnzen op brandstoffen zouden blijven stijgen. En een belastingaftrek voor verplaatsingen tussen werk en privé zou niet meer mogelijk zijn."

"En natuurlijk is er ook de meerwaardebelasting, maar dat is vandaag geen rijkentaks. Die heeft betrekking op kmo's waar mensen 40 of 50 jaar lang werken. Ze hebben duizenden euro's afgedragen aan belastingen en sociale bijdragen. Op het einde van hun carrière hebben zij het recht om daar de vruchten van te plukken. Ik wil geen taks op succes, dat heeft geen zin."

Koning Filip geeft Maxime Prévot opdracht

Intussen heeft koning Filip Maxime Prévot, de voorzitter van Les Engagés, een bemiddelingsopdracht gegeven. Hij krijgt tot 2 september de tijd om de plooien glad te strijken.