Hardleerse bestuurders gaan het voelen: Rijbewijs straks sneller ingetrokken?

door: STS
Rijbewijs
Afbeelding bron: Photonews

De onderhandelingen tussen de partijen die de volgende federale regering zullen vormen gaan verder. De invoering van een rijbewijs met punten zou een maatregel zijn die overwogen wordt.

Het rijbewijs met punten bestaat al in verschillende andere landen. Bestuurders die een overtreding begaan, zien punten afgetrokken worden van hun totaal. Het aantal punten dat afgetrokken wordt, is afhankelijk van hoe zwaar de overtreding die begaan werd is.

De bestuurders krijgen uiteraard ook een boete. Wanneer het aantal punten tot nul herleid is na meerdere overtredingen, zal het rijbewijs voor een bepaalde periode ingetrokken worden.

Het omgekeerde systeem, waarbij je op nul begint en er bij elke overtreding punten bijgeteld worden tot het punt van het intrekken van het rijbewijs, is ook een optie.

Vlaamse partijen zijn voor invoering rijbewijs met punten

"De reden waarom het rijbewijs met punten nu in de formatie aan bod komt, is vrij eenvoudig: alle Vlaamse partijen zijn ervoor gewonnen", weet Het Nieuwsblad.

Aan Franstalige kant zou er echter tegenstand zijn vanuit de hoek van MR en Les Engagés. "De Franstalige partijen surfen op het antisentiment tegenover het rijbewijs met punten in Frankrijk", aldus de krant.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp