Grote veranderingen voor uitkeringen en pensioenen? Deze plannen liggen op tafel

door: STS
Bejaard - pensioen - geld
Afbeelding bron: Shutterstock/Matej Kastelic

Er zitten mogelijk grote veranderingen aan te komen op het vlak van uitkeringen en pensioenen. Dat blijkt uit de "supernota" die formateur Bart De Wever opstelde.

Zo zou de werkloosheidsuitkering beperkt worden in de tijd. Mensen zonder job zouden dan maar maximum twee jaar lang een werkloosheidsuitkering krijgen. "Met de eerste drie maanden een hogere uitkering, en daarna veel sneller een lagere uitkering", werd op VTM gezegd.

"In de nota staat ook dat er een plafond moet komen op alle uitkeringen die iemand krijgt. En alle uitkeringen moeten in één register samen worden gebracht, om voor overzicht te zorgen. Het doel is dat de uitkering van wie werkloos is niet sneller mag stijgen dan de lonen in de privésector."

Enkel nettoloon geïndexeerd

En dan is er nog de netto-indexering. "Als het leven echt fors duurder wordt, stijgt het loon nog mee, maar alleen het nettodeel. Het brutodeel niet, want dat kost werkgevers veel. Dat wil zeggen: je loon stijgt, maar je pensioen en eventuele uitkering niet. Dit ligt moeilijk bij de onderhandelaars."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp