Verbijstering over pensioenplannen: "Gaan ze die mensen echt financieel afstraffen?"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Er zijn begrotingstabellen gelekt die tonen wat de regeringsonderhandelaars van N-VA, Vooruit, cd&v, MR en Les Engagés van plan waren - of zijn, indien de zogenaamde Arizona-coalitie toch nog tot stand zou komen.

Bij de extreemlinkse PVDA vallen ze achterover van wat ze zien. "Het Arizona-saneringsplan leest als één grote aanval op de koopkracht van werkende mensen, de sociale rechten en de publieke diensten", stelt de partij.

Onder meer de plannen om 2 miljard euro te besparen op de pensioenen valt niet goed bij de PVDA. "In de supernota van Bart De Wever lees je de intentie om mensen langer te laten werken voor minder pensioen", zegt voorzitter Raoul Hedebouw.

"Gaan we mensen die vervroegd op pensioen moeten echt financieel afstraffen met een pensioenmalus? Alle vormen van brugpensioen afschaffen en de zware beroepen nog maar eens in de kou laten staan? En gelijkgestelde perioden inperken? Wat blijft er aan het einde van de rit in ons land nog over van het recht op een waardig pensioen?"

Extra btw en accijnzen

"En is de koopkrachtcrisis nog altijd niet doorgedrongen tot in de bubbel van de Wetstraat? Wat ze met de ene hand zeggen te willen geven, nemen ze met de andere hand gewoon weer terug. Dat is het resultaat als je 1,7 miljard euro extra aan btw en accijnzen wil heffen op de winkelkar en een tankbeurt."

"Verder wil men nog eens 600 miljoen euro besparen door te morrelen aan de loonindex, en is men uit op het inperken van premies voor nachtarbeid."

Geplande besparingen in de gezondheidszorg, op de publieke diensten zoals de NMBS en op het sociaal beleid voor langdurig zieken, werkzoekenden en vluchtelingen kunnen eveneens op geen begrip rekenen van de PVDA.

"Snelweg naar achteruitgang"

"Dit saneringsplan zet ons op de snelweg naar achteruitgang", vreest Hedebouw. "Wat nodig is, is een eerlijke bijdrage van de allerrijksten. Alleen zo komen er middelen vrij om te investeren in onze pensioenen en onze sociale en ecologische toekomst."