Maak deze cruciale fout niet als je zonnepanelen hebt: "Duizenden euro's kwijt"
![Zonnepanelen](/sites/redactie24/files/styles/news/public/2025-02/shutterstock_2515380993%20%281%29.jpg?h=242cd5c8&itok=rJCXDdP9)
Eigenaars van zonnepanelen moeten goed opletten dat ze geen cruciale fout maken. Want die kan hen duizenden euro's kosten.
Wie zijn zonnepanelen wil laten vervangen, moet rekening houden met een aantal regels. Want anders speel je de groenestroomcertificaten die je zou krijgen kwijt.
Het overkwam een man uit het Limburgse Oudsbergen. Toen zijn zonnepanelen niet meer goed functioneerden, liet hij op aanraden van de installateur alles in één keer te vervangen. Dat had hij beter niet gedaan.
Want Fluvius trok zijn recht op groenestroomcertificaten in. Met die certificaten zou hij normaal gezien nog tot 2030 voor elke geproduceerde 1.000 kWh 350 euro ontvangen. Goed voor zo'n 1.500 euro per jaar. Het gaat dus om vele duizenden euro's in totaal.
"Er zijn strikte spelregels bij het vervangen van panelen die recht hebben op groenestroomcertificaten. Men mag niet zomaar oude door nieuwe vervangen", vertelde netbeheerder Fluvius aan Het Belang van Limburg.
Wanneer mag je een zonnepaneel wel vervangen?
Als een paneel beschadigd is geraakt, bijvoorbeeld door een storm of door een brand, of als er sprake is van een productiefout, waardoor het paneel minder stroom oplevert. "Defecte of beschadigde panelen mogen alleen één-op-één vervangen worden door een gelijkaardig paneel", aldus Fluvius.