Veel mensen met zonnepanelen maken grote fout: "Gevaarlijk voor elektriciteitsnet én extra kost"

door: STS
Zonnepanelen
Afbeelding bron: Pixabay

Heel wat mensen die zonnepanelen laten plaatsen maken daarna meteen een grote fout. Die kan gevaarlijk zijn voor het elektriciteitsnet én zal een extra administratieve kost meebrengen.

Een kwart van de Vlaamse gezinnen die zonnepanelen laten plaatsen geven dit niet aan bij Fluvius, de netbeheerder. Of ze doen het te laat. Ondanks dat het aangeven van de panelen verplicht is.

Zo kan Fluvius weten waar er zonnepanelen geplaatst zijn, en hoeveel. Dat heeft belang om te kunnen voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast geraakt.

Het aangeven van zonnepanelen dient binnen de dertig dagen na de keuring van de installatie te gebeuren. "Maar toch doen de eigenaars dat almaar minder. In januari deed zowat 9 procent het niet, maar dat was tegen februari al opgelopen tot 25 procent", weet de openbare omroep.

Extra administratieve kost van Fluvius

Het aangeven van zonnepanelen is daarnaast ook belangrijk voor de eigenaars zelf: geef je ze niet aan, dan ontvang je ook geen geld wanneer je een stroomoverschot op het elektriciteitsnet plaatst.

Wie zijn zonnepanelen niet aangeeft of dat te laat doet, krijgt een extra administratieve kost van Fluvius aangerekend en dient 92,79 euro te betalen. Zonnepanelen aangeven kan via mijn.fluvius.be.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp