Opgelet want deze zonnepanelen zijn verboden in België: Wel toegelaten in Nederland en Duitsland

door: MRO
zonnepanelen
Afbeelding bron: Pixabay

In Nederland en in Duitsland is het toegelaten, maar in België niet: zonnepanelen die je bijvoorbeeld aan je balkon hangt en in je stopcontact steekt. Hoe werken deze plug-en-play-zonnepanelen en waarom zijn ze (vooralsnog) niet toegelaten in ons land?

Je kan de plug-en-play-zonnepanelen makkelijk online kopen en recent lagen ze ook in de winkels van Brico. Toch mag je ze in België niet gebruiken. 

"Net zoals je voor je gsm ook nog een adapter nodig hebt die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom, heb je hier ook nog een adapter nodig die meestal bij de zonnepanelen komt. Die sluit je aan tussen de zonnepanelen en het stopcontact en dan werkt het zoals een traditionele zonnepaneelinstallatie", legt Joannes Laveyne, energie-onderzoeker aan de universiteit van Gent, de werking uit bij Radio 1.

Meestal kunnen een tweetal panelen op een balkon geplaatst worden. "Die panelen gaan 300 tot 600 watt aan vermogen leveren, dat is goed voor 10 à 20 procent van je jaarverbruik." 

Waarom zijn plug-en-play-zonnepanelen verboden?

Joannes Laveyne kadert waarom deze zonnepanelen op dit moment verboden zijn in ons land. "Die kleine omvormers moeten aan de Belgische en Europese veiligheidsregelgeving voldoen."

"Een traditionele zonnepaneelinstallatie wordt door een installateur geplaatst volgens de regels van de kunst en er komt een keurder om te kijken of alles veilig is. Dat is helemaal anders als je een installatie rechtstreeks in het stopcontact stopt."

"Er kunnen problemen komen met overbelasting. Stel u voor dat u een verouderde installatie is en dat uw bedrading niet helemaal conform de regels, dan kan dat eventueel voor problemen zorgen."

In Nederland en Duitsland is het wel toegelaten en Joannes Laveyne vermoedt dat de regelgeving ook in België zal worden aangepast. "Mijn vermoeden is dat ze in België een uitzondering zullen voorzien voor die balkoninstallaties tot een beperkt vermogen."