Financiële tegenslag voor wie zonnepanelen heeft: Dit is er aan de hand

door: STS
Zonnepanelen
Afbeelding bron: Pixabay

Eigenaars van zonnepanelen hebben het wellicht al gemerkt: de prijs die je krijgt om overtollige stroom van je zonnepanelen op het elektriciteitsnet te zetten is het voorbije jaar sterk gedaald.

Wie zonnepanelen en een digitale meter heeft, krijgt een vergoeding voor de overtollige stroom die je op het net zet. Gemiddeld gaat dat om 70% van de stroom die geproduceerd wordt door de zonnepanelen.

"De vergoeding die je daarvoor krijgt is de voorbije periode toch wel fors gedaald. In volle energiecrisis, in 2022, kreeg je nog een halve euro per kWh. Logisch, omdat de stroomprijzen toen de pan uit swingden", viel te horen in 'De Markt' op VRT 1.

"Maar nu zijn die zogenaamde injectietarieven sterker gedaald dan de gewone elektriciteitsprijzen. Amper 5 eurocent per kWh krijg je nu."

Overaanbod van zonne-energie

"Er zijn de voorbije jaren zeer veel zonnepanelen geïnstalleerd", legde energie-expert Dieter Jong uit. "We zien nu ook dat structureel elk weekend de groothandelsprijs, de dagprijs, negatief wordt. Dat wil zeggen dat er een structureel overaanbod is van zonne-energie, dat we niet voldoende opgebruiken."

"En dat overaanbod resulteert in lage prijzen, en die vertalen zich in het injectietarief dat je krijgt. Dat houdt natuurlijk rekening met de algemene waarde op de groothandelsmarkt."

Thuisbatterij kopen

Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk van de zelf geproduceerde elektriciteit meteen zelf te gebruiken wanneer de zon schijnt. Of je koopt een thuisbatterij, om de overtollige stroom op te slaan om later te gebruiken. "Maar die is wel duur en gaat maar een tiental jaar mee."