Krijg je straks geld als je zonnepanelen tijdelijk uitschakelt? Op deze plaatsen gebeurt het al

door: STS
Zonnepanelen
Afbeelding bron: Pixabay

Krijgen mensen die zonnepanelen op hun dak hebben liggen binnenkort geld wanneer ze hun panelen tijdelijk uitschakelen? In Nederland is daar een proefproject rond gelanceerd.

Eigenaars van zonnepanelen in de plaatsen Tholen, Sint-Philipsland en Schouwen-Duiveland in de Nederlandse provincie Zeeland krijgen een vergoeding wanneer ze op zonnige dagen hun installatie uitschakelen.

Netbeheerder Stedin en energieleverancier Eneco hebben het proefproject 'Slim Schakelen' opgestart. Een probleem met zonnepanelen is namelijk dat op erg zonnige dagen het elektriciteitsnet overbelast kan geraken door de energie van de zonnepanelen die erop gezet wordt.

"Slimmer omgaan met energie helpt bij het voorkomen van storingen of spanningsproblemen, maar ook bij overbelasting van het elektriciteitsnet. Het doel is om te leren hoe bereidwillig huishoudens zijn om te helpen het stroomnet te ontlasten", liet Stedin weten aan de krant De Limburger.

Zonnepanelen handmatig uitschakelen

In eerste instantie zullen de eigenaars van zonnepanelen hun installatie handmatig moeten uitschakelen. Als het proefproject succesvol verloopt, zegt Stedin ook naar automatische oplossingen te willen kijken voor wie dit wil.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp