Eerste oproepingsbrieven weg, maar er is ook goed nieuws voor wie bijzitter moet zijn

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Op 13 oktober worden er lokale verkiezingen gehouden. De eerste oproepingsbrieven zijn ondertussen de deur uit.

Op 9 juni waren er al verkiezingen, maar ook op 13 oktober moeten we bolletjes gaan kleuren. De eerste oproepingsbrieven voor bijzitters zijn ondertussen al de deur uit.

Al moet je nog niet te vroeg victorie kraaien als je er geen in de bus kreeg. Nog tot begin september kan je opgeroepen worden als voorzitter of bijzitter.

Het kan goed zijn dat je op 9 juni opgeroepen werd en nu ook voor oktober een oproepingsbrief krijgt. In de toekomst zal dat wel veranderen.

“Sinds de verkiezingen van 9 juni is men beginnen te registreren wie in een stem- of telbureau gezeteld heeft”, zegt Adel Mouchalleh, communicatieverantwoordelijke bij het Agentschap Binnenlands Bestuur aan Het Laatste Nieuws.

“Personen die zowel op 9 juni als op 13 oktober gezeteld hebben, kunnen voor de volgende lokale verkiezingen een vrijstelling vragen om niet meer als bijzitter te zetelen. Dat is een nieuwigheid in de kiesregelgeving. Je kan wel nog steeds opgeroepen worden als voorzitter.”

Er is ook goed nieuws op financieel vlak. De vergoeding wordt opgetrokken. Een bijzitter kreeg op 9 juni 25 euro, vanaf oktober 50 euro.

Volg Redactie24 nu op Instagram