Zij moeten zondag wel verplicht naar het stembureau: "Anders 250 euro boete of naar de rechtbank"

door: STS
Verkiezingen - bijzitters
Afbeelding bron: Photonews

In Vlaanderen ben je op zondag 13 oktober niet verplicht om te gaan stemmen. Maar wie opgeroepen is om voorzitter of bijzitter te zijn, dient daar wel op in te gaan. Anders volgt er een boete, en als die niet betaald wordt, een dagvaarding.

De opkomstplicht of stemplicht is in Vlaanderen afgeschaft voor de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen. Voorzitters en bijzitters die opgeroepen worden, zijn wél verplicht om daaraan gevolg te geven. Doe je dat niet, dan volgt een strafrechtelijke vervolging door het parket Halle-Vilvoorde.

"Afwezige en laattijdige voorzitters en bijzitters krijgen eerst een voorstel tot minnelijke schikking van 250 euro aangeboden."

"Als men daar niet op wenst in te gaan, zal men gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank. Personen die worden gedagvaard riskeren een geldboete die minimaal 400 euro en maximaal 1.600 euro bedraagt."

Rechtbank houdt themazittingen

Na de jongste verkiezingen, in juni 2024, opende het parket Halle-Vilvoorde meer dan duizend dossiers van voor- en bijzitters die te laat kwamen of helemaal niet kwamen opdagen.

"Hiervan betaalden ondertussen 466 personen de minnelijke schikking van 250 euro, 348 dossiers werden geseponeerd omdat de betrokkenen alsnog een geldige reden konden voorleggen voor hun afwezigheid of laattijdigheid. Degenen die niet betalen en geen geldige reden kunnen voorleggen, worden gedagvaard op één van de themazittingen op 6, 7, 13 en 28 november en op 4 december."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp