Xavier Taveirne ziet praktisch probleem om helm verplicht te maken bij deelsteps

door: BVDO
elektrische step
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het aantal ongevallen met elektrische steps is stevig aan het pieken. In 2022 waren er vier keer meer ongevallen dan in 2020.

Sofie Lenaerts, politie-inspecteur en presentatrice van het verkeersveiligheidsprogramma 'Kijk uit' op VRT, ergert zich tomeloos aan gebruikers van deelsteps.

Bij Xavier Taveirne in de podcast 'Mens erger je niet' van het consumentenprogramma 'WinWin' op Radio2 vertelt ze over het grote verschil tussen eigenaars en huurders van steps.

“Mensen die zo'n elektrische deelsteps gebruiken, rijden vaak te onvoorzichtig, vaak zonder helm, soms dronken, en zonder de verkeersregels te respecteren. Dat is levensgevaarlijk”, klinkt het.

“Mensen die een eigen e-step hebben, zijn vaak beter en veiliger uitgerust, en gaan voorzichtiger met hun step om.”

Spoedarts Carole Rosenoe aan het Sint-Janziekenhuis in Brussel is dan ook duidelijk wat er moet gebeuren. “Bijna geen enkele patiënt met een deelstep zegt dat die een helm ophad.” Ze vraagt dan ook om de helm verplicht te maken.

Al is dat niet zo simpel met een deelstep. Dan moet je eigenlijk altijd je eigen helm bij hebben. “Ik zou ook geen helm willen dragen die al 7 keer die dag gebruikt is door iemand anders", merkt Xavier Taveirne op.