Kan een waterbom Vlaanderen treffen, en wat zijn dan de gevolgen? Expert schetst somber beeld

door: STS
noodweer regen
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Hoe groot is de kans dat het weer bij ons een ramp veroorzaakt zoals momenteel in delen van Europa het geval is? Weerman Bram Verbruggen maakt een inschatting.

"Als er effectief bij ons in de buurt een lage luchtdrukgebied zo lange tijd blijft hangen, met opnieuw een aanvoer van over zee de hele tijd, dan zouden wij ook - en zeker in een opwarmend klimaat - op vier of vijf dagen tijd grote neerslaghoeveelheden kunnen krijgen", zei Bram Verbruggen op VRT Canvas.

"Alleen is er één verschil, en dat is dat wanneer wij te maken hebben met een lage luchtdrukgebied, dat meestal vrij snel opnieuw vooruit gestuwd wordt door de straalstroom."

"Dus bij ons is de kans dat er zoveel dagen na elkaar een lage luchtdrukgebied blijft hangen toch wel heel erg klein."

Waterbom van 2021

In juli 2021 deed er zich een waterbom voor in de vallei van de Vesder. Professor Patrick Willems, specialist waterbeheer, schetst wat er zou gebeuren indien zo'n fenomeen Vlaanderen zou treffen.

"Stel dat die neerslag in Vlaanderen zou gevallen zijn en stel dat het over een iets uitgestrekter gebied was gebeurd, over heel Vlaanderen, dan hadden wij hier 8 miljard euro schade gehad, en zouden er zo'n 80.000 huizen overstroomd zijn geworden."

"Dus als het hier zou gebeuren, zou dat gelijkaardige taferelen geven en ook hier enorme schade opleveren", aldus Willems.

Volg Redactie24 nu op Instagram