Vlamingen houden hart vast voor cycloon Boris: "Het stevent echt af op een ramp"

door: STS
Wateroverlast - overstromingen
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Cycloon Boris zorgt voor bange hartjes bij de bevolking in delen van Europa. Ook bij uitgeweken Belgen die er wonen. Intussen heeft het noodweer al dodelijke slachtoffers geëist.

Er wordt een ware waterbom verwacht in Tsjechië, Oostenrijk, Polen en Slovakije, met neerslaghoeveelheden van 250 liter water per vierkante meter op vier dagen tijd.

Op veel plaatsen werden dan ook al voorbereidingen getroffen, zoals het plaatsen van schotten en zandzakjes. Mensen krijgen van de overheid de raad om thuis te blijven en hun gsm's op te laden voor noodgevallen.

"Het regent hier sinds donderdagavond constant, maar het ergste moet nog komen", vertelde Jean-Marie Hustin, een Vlaming die in Tsjechië woont, aan VTM. "Vanaf zaterdagavond zal het heel hard regenen. We krijgen voortdurend waarschuwingen, zoals maak de kelders leeg. Het is afwachten, iedereen zit vol stress."

"Het stevent af op een ramp"

"Het kan niet extremer zijn. Eergisteren was het nog 31 graden. Gisteren is het beginnen regenen en werd het 11 graden, vreselijk weer. En het stevent echt af op een ramp", vertelde Philippe Deswarte, een Vlaming die in een dorp in de buurt van de Tsjechische hoofdstad Praag woont.

"Ik heb nog nooit zoveel water gezien in de Moldou. Het staat vier keer hoger dan normaal, en dit water stroomt recht naar Praag. Daar zijn ze nu waterstuwingsmuren aan het bouwen, om een ramp te voorkomen."

Overstromingen eisten al vier doden

"We kijken met angst naar de hemel en luisteren naar de weerberichten, die op z'n zachtst gezegd ongunstig en beangstigend zijn voor ons", vertelde de burgemeester van het Poolse Ostrów Wielkopolski voor de tv-camera's.

Intussen zijn er in Roemenië al vier doden gevallen bij zware overstromingen. Tienduizenden gezinnen zitten zonder stroom.