Noodweer op komst? KMI laat je weten wat jouw gemeente te wachten staat

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Het KMI heeft een vernieuwing toegevoegd aan zijn website. Je kan nu ook voor elke Belgische gemeente zien welke waarschuwing er geldt.

De kaart met "weerflashes" toont meteen voor elke gemeente welk type risico er geldt, en hoelang dit risico blijft duren. "In de live-modus wordt de kaart automatisch ongeveer elke 10 minuten ververst", laat het KMI weten.

Je kan zo zien of er veel neerslag of sterke rukwinden verwacht worden voor jouw gemeente. "Voor neerslag wordt er een onderscheid gemaakt tussen weerflashes voor de komende 10 à 20 minuten en voor het volgende uur. Voor de rukwinden is het beperkt tot de komende 10 à 20 minuten."

"Indien de tekst een neerslagintensiteit aanduidt in mm/u - of bij sneeuw in cm/u - dan is het voor het komende uur geldig. Indien de intensiteit in mm/10 min of cm/10 min is uitgedrukt, is het voor de komende 10-20 minuten geldig."

Code geel, oranje of rood

Het KMI benadrukt dat de kaart niet verward moet worden met provinciale waarschuwingen, zoals bijvoorbeeld code geel of oranje. Die waarschuwingen gelden meestal voor meerdere uren of dagen. "Het zal dus vaak voorkomen dat die kaarten verschillende kleurcodes tonen."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp