Spotify-abonnement? Dan heb je mogelijk recht op vergoeding van 201 euro

door: STS
Spotify
Afbeelding bron: pexels

Testaankoop gaat de strijd aan met Apple. De consumentenorganisatie verwijt het bedrijf misbruik te hebben gemaakt van zijn machtspositie om zijn eigen muziekstreamingdienst te bevoordelen.

"Apple heeft jarenlang misbruik gemaakt van zijn controle over de App Store om een commissie (tot 30% van de prijs) op te leggen voor abonnementen van muziekstreamingdiensten zoals Spotify, Deezer, YouTube Music, SoundCloud, Amazon Music, Tidal en Qobuz", zegt Testaankoop.

"Daarmee gaf Apple zijn eigen streamingplatform, Apple Music, een groot voordeel, want de hogere prijs werd onherroepelijk doorgerekend aan de gebruikers."

"Bovendien verbood Apple aan haar concurrenten om consumenten te informeren over goedkopere abonnementen op de website, waar de commissie niet wordt aangerekend. Op die manier verstoort Apple het evenwicht op de muziekstreamingmarkt, waarvoor het bedrijf in maart 2024 door de Europese Commissie veroordeeld werd tot een boete van 1,8 miljard euro."

Testaankoop wil vergoeding voor consumenten

"Nu mogen ook de consumenten gecompenseerd worden", vindt Testaankoop, dat samen met consumentenorganisaties uit Portugal, Italië en Spanje een groepsvordering start om ongeveer 500.000 slachtoffers, onder wie 55.000 in België, te vergoeden.

"Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van de exacte commissie aan Apple en de looptijd van het abonnement", zegt Testaankoop.

Spotify

"Voor Spotify werd die commissie aangerekend vanaf juni 2014 aan 3 euro per maand en later aan 1,5 euro per maand. Wie een abonnement afsloot in juni 2014 via de App Store en dat nu nog steeds heeft, kan rekenen op een vergoeding van 201 euro, zoals consumenten kunnen berekenen via de tool op onze website."

Volg Redactie24 nu op Instagram