Iets kopen in de winkel en pas veel later betalen? Met deze app kan het

door: STS
Smartphone - aankopen
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

In de winkel iets kopen en het later betalen. Dat kan nu via een nieuwe app. Testaankoop is echter kritisch.

Met de Zweedse betaalapp Klarna kan je dingen kopen zonder onmiddellijk ervoor te hoeven betalen. Na je aankoop heb je dertig dagen de tijd om te betalen.

"Dat kan al een tijdje bij meer dan honderd webwinkels in ons land. Nu is Klarna gestart met een pilootproject waarbij je met de app ook in enkele fysieke winkels kan betalen", viel te horen op VTM.

Kledingwinkel H&M is een van de winkels die meedoen. En het werkt, zo blijkt. "We kochten kousen, hebben daar niet voor betaald, en voilà, in de Klarna-app staat dat er nog dertig dagen zijn om ze te betalen."

"Wie niet betaalt binnen de termijn, krijgt eerst een gratis herinnering. Een tweede en een derde herinnering kosten elk 7,5 euro. Voor aankopen boven de 150 euro is dat 12,5 euro per herinnering. Als je daarna nog niet betaalt, komen er intresten aan een incassobureau bij. Ziedaar het verdienmodel van Klarna."

In de schulden steken

In een schriftelijke reactie aan de commerciële zender zegt Testaankoop dit te betreuren: "Jammer. We vinden het al langer geen goed systeem, omdat het consumenten aanspoort tot impulsief consumeren."

"En omdat het mensen in financieel kwetsbare situaties de mogelijkheid geeft zich (nog dieper) in de schulden te steken. Temeer omdat er geen controle is op de financiële situatie van mensen die het krediet willen aangaan. Echt verantwoord is dat niet. Dat dat nu wordt uitgebreid naar meer mogelijkheden is verontrustend."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp