Supplementen of crèmes van collageen: Zijn die écht een wondermiddel voor de huid?

door: STS
Huid - huidverzorging
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Om een betere huid te bekomen, grijpen mensen naar crèmes of supplementen met collageen, een eiwit dat een stevige, elastische en gehydrateerde huid zou bevorderen. Maar werkt dat wel?

"We hebben gekeken of het werkelijk klopt dat collageen in supplementen, dus pilletjes die je neemt voor een betere huid, ervoor zorgt dat je een betere huid krijgt", zei Laura Clays van Testaankoop in het Radio2-programma 'WinWin'.

"Dat blijkt eigenlijk niet helemaal bewezen. Het is namelijk zo dat er geen enkel bewijs is dat als je collageen inneemt via een pilletje, dat ook werkelijk tot in je huid terechtkomt en daar gebruikt kan worden als bouwsteen om die huid stevigheid te geven."

"Er bestaan een paar wetenschappelijke studies over, maar die gaan alle richtingen uit en zijn eigenlijk niet voldoende om op basis daarvan zomaar te kunnen zeggen: je huid wordt beter als je collageensupplementen neemt."

Werkt collageen smeren?

Je kan in plaats van pilletjes te nemen collageen ook smeren op je huid. Clays werd gevraagd of dit beter werkt. "Collageen smeren lijkt inderdaad beter, omdat je het dan meteen al op de huid toebrengt. Het probleem is dat de collageenmoleculen te groot zijn om via de huid opgenomen te worden. Dus ook dat maakt eigenlijk geen verschil. Dat collageen gaan niet dáár geraken waar het die stevigheid kan bieden aan de huid."

"Dus van zowel het innemen via een pilletje als van het smeren met een crème is niet bewezen dat het effectief ervoor zorgt dat je huid dat kan gebruiken als bouwsteen."

Volg Redactie24 nu op Instagram