"Ze gebruiken je foto's, posts en zelfs privéberichten": Testaankoop doet onthulling over bekend sociale mediakanaal

door: STS
Smartphone
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Testaankoop dient een klacht in tegen een bekend sociale mediaplatform. De consumentenorganisatie klaagt aan dat LinkedIn stiekem gegevens van gebruikers gebruikt om AI (artificiële intelligentie) te trainen.

"Op 26 maart heeft LinkedIn op zeer discrete wijze zijn privacybeleid gewijzigd. LinkedIn gaf zichzelf de toestemming om al je zoekopdrachten, foto's, posts en zelfs privéberichten te gebruiken zonder de gebruikers daarvan op de hoogte te brengen", zegt Testaankoop.

"Dat is volgens ons een duidelijke schending van de GDPR (General Data Protection Regulation) en de Belgische wetgeving ter bescherming van elektronische communicatie."

"LinkedIn verbergt bewust voor zijn gebruikers dat het persoonlijke gegevens gebruikt om zijn eigen AI-tools te ontwikkelen."

"Klantendienst LinkedIn reageert niet"

"Wat LinkedIn doet is niet wettelijk. Het platform geeft aan dat gebruikers die bezwaar willen maken tegen een wijziging in het privacybeleid simpelweg hun account moeten verwijderen. Voor de vorm bestaat er wel een formulier om je bezwaar te uiten, maar de klantendienst reageert daar niet op, waardoor het niet effectief is."

Klacht ingediend tegen LinkedIn

"We hebben een klacht ingediend bij de Gegevensbeschermingsautoriteit en we sporen consumenten aan om gebruik te maken van hun recht op verzet." Eerder diende Testaankoop ook al klacht in tegen Meta.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp