Let hiervoor op tijdens de solden: "Grote promotie is niet altijd echt"

door: STS
solden - korting
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De soldenperiode loopt nog tot het einde van de maand juli. Testaankoop ziet dat er goede deals zijn, maar waarschuwt tegelijk voor Fake Deals.

Goede koopjes waren er tijdens de eerste helft van de zomerkoopjes vooral te vinden bij de tv's, de smartphones en de tablets. "Voor de tv's is dat voor een groot deel te wijten aan de acties rond het EK voetbal en de Olympische Spelen", zegt Testaankoop.

De consumentenorganisatie raadt iedereen wel aan om oplettend te zijn. "Een grote promotie is namelijk niet altijd echt. Winkels en webshops zijn verplicht om de kortingen te berekenen op de 'referentieprijs', dat is de laagste prijs die de winkel toepaste in de 30 dagen voor de promotie."

"Op die manier vermijdt de wetgeving dat winkels nog snel in de week voor de koopjes de prijzen verhogen, om dan heel hoge kortingen te kunnen toepassen."

31% korting blijkt 8% korting te zijn

"Alleen houden de winkels zich er niet altijd aan. We vonden een aantal webshops die systematisch andere prijzen toepassen om de korting op te berekenen. Een koelkast die zogezegd aan 31% korting staat (719 euro in plaats van 1.039 euro), kent in werkelijkheid maar een korting van een kleine 8%. De correcte referentieprijs is namelijk 779 euro, zoals blijkt uit de prijsgrafiek die we bijhielden."

"Er zijn nog voorbeelden te vinden van kortingen die er eigenlijk helemaal geen zijn. Een strijkijzer dat zogezegd komt van 50 euro, stond de voorbije 30 dagen altijd te koop aan de geafficheerde prijs van 29,95 euro."

"Wat opvalt is dat deze webshops ook niet spreken van de 'referentieprijs', maar de 'meest getoonde prijs in de voorbije 90 dagen' of de 'adviesprijs zoals aanbevolen door de fabrikant'. Nochtans is de referentieprijs de prijs die wettelijk verplicht moet worden getoond bij kortingen."