Serveer geen sperziebonen of tomaten met kerst: Dit is het probleem

door: LHX
Groenten - tomaten
Afbeelding bron: Photonews

Het is stilaan tijd om je kerstmenu samen te stellen. Daarbij zijn er enkele groenten die je beter vermijdt.

Wist je dat de keuze van je ingrediënten niet enkel belangrijk is voor de smaak, maar ook een grote impact op het milieu kan hebben? Seizoensgebonden producten zijn niet alleen verser en smaakvoller, maar meestal ook goedkoper, omdat ze geen lange transportwegen of energie-intensieve teeltmethoden vereisen. 

Het is misschien verleidelijk om klassieke groenten buiten hun seizoen te gebruiken in je feestmenu, maar er zijn enkele soorten die je beter kunt laten liggen. Sperziebonen, bijvoorbeeld. Tijdens de wintermaanden worden die vaak ingevlogen uit verre landen, waardoor ze een enorme ecologische voetafdruk hebben. 

Tomaten worden buiten het seizoen dan weer in verwarmde kassen gekweekt, wat hun smaak niet ten goede komt: zij zijn in de winter waterig en flauw. Ook onder andere aubergines en courgettes hebben een grote impact op het milieu én op je portemonnee.

Wat je dan wel kan klaarmaken? Knolselderij is een wintergroente met een rijke, aardse smaak die ideaal is voor puree, soep of zelfs als basis voor een vegetarisch hoofdgerecht. Pompoen is nog steeds goed verkrijgbaar en veelzijdig in zowel hartige als zoete gerechten.

Ook onder meer spruitjes, rodekool en pastinaak kunnen een heerlijk alternatief zijn. Laat je inspireren door hun smaken en verras je gasten met gerechten vol karakter. Want wat is er nu mooier dan kerst vieren met respect voor het milieu?

Tags groenten