Testaankoop geeft Tomorrowland, Rock Werchter en andere festivals ervan langs: "Praktijken op de kap van de festivalgangers"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Tien bekende Belgische muziekfestivals hebben een klacht aan hun been van Testaankoop. Het gaat om Couleur Café, Paradise City, Graspop, Rock Werchter, Pukkelpop, Tomorrowland, Ronquières, Lokerse Feesten, Les Ardentes en Dour.

 

Testaankoop onderzocht dertien festivals en kwam tot de vaststelling dat acht festivals geen cash aanvaarden, twee festival onwettelijke toeslagen vragen bij de betaling, vijf festivals buitensporige kosten aanrekenen om het geld dat overblijft op een betaalarmband te recupereren, en twee festivals ongebruikte bonnetjes zelfs helemaal niet terugbetalen.

"Sinds maart vorig jaar zijn festivals verplicht om cash geld te aanvaarden op het terrein. Nochtans moeten we vaststellen dat acht festivals dat niet doen, ofwel bij de ticketverkoop, of de verkoop van bonnetjes, bij het parkeren of op de camping", stelt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop, vast.

"We moesten ook vaststellen dat twee festivals op het einde van het reserveringsproces plots nog extra kosten aanrekenen. Nochtans is de wet duidelijk: de geafficheerde prijs moet alle kosten en belastingen bevatten, om verrassingen voor de consument te voorkomen. Volgens ons is het subtiel toevoegen van 'beheerskosten' of 'leveringskosten' - zoals bij Tomorrowland voor de polsbandjes - een illegale praktijk."

Testaankoop ziet nog meer "consumentonvriendelijke praktijken"

"We ontdekten verder dat vrijwel geen enkel festival annulatie van tickets toestond, zelfs niet in geval van overmacht", laat de consumentenorganisatie nog weten.

"Sommige festivals maakten zelfs misbruik van de situatie om nog geld te verdienen aan de doorverkoop van een ticket. Pukkelpop bijvoorbeeld ontwikkelde haar eigen omruilplatform en rekende 16 euro aan om er gebruik van te maken. Volgens ons mag het doorverkopen of omruilen van tickets nooit een lucratieve markt worden voor organisatoren van evenementen."

Betalen met polsbandje

En dan zijn er nog de cashless betaalsystemen op veel festivals. "Ook hier zien we inbreuken op de wetgeving rond betaalmiddelen. Deze polsbandjes moeten beschouwd worden als betaalmiddel en moeten dus ook voldoen aan de regels. Er mag bijvoorbeeld geen minimumbedrag zijn om op te laden en het resterende saldo moet terugbetaald worden."

"Les Ardentes rekende bijvoorbeeld in totaal 5 euro aan om het polsbandje te activeren en het saldo terug te krijgen. Het is echt een soort businessmodel geworden, waarmee extra winst wordt gemaakt op de kap van de festivalganger die verplicht wordt het systeem te gebruiken", klaagt Laura Clays aan.

Testaankoop nam contact op met de festivalorganisatoren en kreeg van sommigen positieve reacties, terwijl anderen zelfs niet reageerden. De consumentenorganisatie dient nu tegen tien festivals klacht in bij de Economische Inspectie.