Consultatie via telefoon? Heel veel huisartsen stoppen er binnenkort mee

door: BVDO
Dokter - huisarts
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Tijdens de coronacrisis werd ingevoerd dat je naar de huisarts kon bellen voor een consultatie. Het systeem is heel erg populair in ons land, ook na de coronaperiode.

In 2022 werd een nieuw systeem op poten gezet, waardoor artsen voor die telefonische consultatie een vergoeding kregen van om en bij de 11 euro. Dat werd gigantisch vaak gebruikt, in 2023 bijna drie keer meer dan in 2022.

Ontslagnemend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) trok vorige maand aan de alarmbel. Hij wil op de telefonische consultaties vanaf januari 68 miljoen euro per jaar besparen, meldt Het Nieuwsblad.

Tegen 2026 komt er een volledig nieuw systeem. Dan zou elke arts een forfaitaire vergoeding krijgen voor al zijn patiënten en niet meer per patiënt waarmee een telefonische consultatie gehouden wordt.

Het is dan ook duidelijk dat heel wat artsen al vanaf januari veel minder telefonische consultaties zullen doen. Als patiënt zal je dan verplicht worden weer langs te gaan in de praktijk, waardoor er overvolle wachtkamers dreigen te zijn.