Sanne Cant over moeilijk begin van haar carrière: "Sven Nys kreeg tien keer zoveel"

door: JDH
sanne cant
Afbeelding bron: Photonews

Sanne Cant is aan haar laatste seizoen in het veldrijden begonnen. In het begin van haar carrière was het echter bijzonder lastig, vooral op financieel vlak. 

Sanne Cant pakte in haar carrière drie wereldtitels in het veld, maar vooral haar vijftien Belgische titels op rij springen natuurlijk in het oog. In het begin van haar carrière was het echter een pak moeilijk, omdat er aan de vrouwen weinig aandacht werd besteed.

"Ik had geen professionele veldrijdsters als voorbeeld, dus beschouwde ik de cross lang als een uit de hand gelopen hobby die ik combineerde met de middelbare school", blikt Cant terug bij Bahamontes.

"Als ik een cross won, zelfs bij de elite, kreeg ik amper 27 euro. Dat reed je makkelijk op aan benzine. En een vrouwencross werd ook goed weggestoken in het programma." Zo moest Cant vaak al om half tien 's ochtends haar cross rijden. 

Cant werd dus niet rijk van het winnen van crossen. "De eindzege in de GvA-trofee leverde me slechts 2.500 euro op. Ik denk dat Sven Nys toen het tienvoud kreeg. Wij, vrouwen, crossten toen allemaal uit passie voor de sport."

Nu is prijzengeld in alle klassementen wel gelijk getrokken tussen mannen en vrouwen. Zo krijgt zowel de winnnaar van de Superprestige 25.000 euro, zowel bij de mannen als bij de vrouwen.