Waarschuwing voor deze auto's: "Technische problemen die tot ernstige gevaren in het verkeer kunnen leiden"

door: STS
Autosnelweg - verkeer
Afbeelding bron: Photonews

Na klachten van Belgische bestuurders over de motoren in hun wagens heeft Testaankoop autogroep Stellantis in het vizier genomen. Eigenaars hebben nu recht op een verlengde garantie op de motor in kwestie.

Het gaat om de Puretech 1.2-motoren in wagens van Citroën en Peugeot. "Deze motoren kampen met technische problemen die tot ernstige gevaren in het verkeer kunnen leiden", zegt Testaankoop.

"Sinds november 2023 onderzoeken wij meldingen van talrijke Belgische consumenten over deze motoren. Het belangrijkste probleem is de snelle slijtage van de distributieriem, waardoor de oliefilter verstopt raakt en de oliedruk daalt. Dit kan allerlei schade veroorzaken, waaronder overmatig olieverbruik en zelfs een totale motorstoring, wat ernstige veiligheidsrisico's stelt voor bestuurders in het verkeer."

Verlengde garantie op Puretech 1.2-motor

De consumentenorganisatie vernam via Franse, Nederlandse en Spaanse media dat Stellantis voortaan een verlengde garantie zou toepassen op de voertuigen met Puretech 1.2-motor. "We namen contact op met Stellantis om te informeren naar de situatie in België. Na enkele maanden aandringen werd ons uiteindelijk bevestigd dat deze garantie ook in België zou gelden."

Concreet wordt de garantie op deze motoren verlengd tot 10 jaar, of 175.000 km. Toch is Testaankoop hier niet geheel tevreden mee. "Neem bijvoorbeeld het feit dat de diagnose en reparatie moeten worden uitgevoerd binnen het netwerk van diensten die door Stellantis zijn goedgekeurd. Hoe zit het met eigenaren die hun voertuig hebben gerepareerd voordat ze deze 'aankondiging' konden zien, bij een andere reparateur?"

"Hoewel we tevreden zijn met de uitgebreide garantie die Stellantis heeft ingevoerd, zijn we niet tevreden met de voorwaarden om ervan te kunnen profiteren. We hebben gevraagd om een herziening van deze voorwaarden en om informatie die openbaar en toegankelijk is voor alle betrokken klanten", zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp