Zal onze winkelkar alweer duurder worden? Testaankoop doet oproep

door: MRO
aankopen supermarkt
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Zal de nieuwe federale regering onze winkelkar duurder maken? Er zijn plannen voor een btw-hervorming en Testaankoop vreest dat dit voor een duurder kassaticket in de supermarkt kan zorgen.

Formateur Bart De Wever probeert een nieuwe federale regering te vormen. Daarbij wordt gedacht aan een btw-verlaging naar 0% op groenten en fruit. Dat klinkt uiteraard goed, maar Testaankoop maakt enkele belangrijke bedenkingen.

Zo wijst de consumentenorganisatie erop dat de consument de btw-verlaging in zijn portemonnee moet voelen en dat dit niet mag dienen om de marges van de fabrikanten te verhogen.

Daarnaast vreest men dat de btw op andere producten zal stijgen van 6% naar 9% wat de winkelkar duurder zou maken. "De formateur lijkt bepaalde elementen van de afgeblazen fiscale hervorming van minister Van Peteghem te willen ovenemen."

Meer btw betalen op vlees, brood en zuivelproducten?

"Dat voorzag, naast een verlaging voor groenten en fruit, in een btw-verhoging van 6% naar 9% op vlees, zuivelproducten en brood", zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop.

"We willen de aandacht van de formateur vestigen op het feit dat voeding betaalbaar moet blijven voor iedereen en dat het in deze tijden van sterke voedingsinflatie essentieel is dat de prijs van basisproducten stabiel blijft."