Foto toont wrak van duikboot Titan op zeebodem: Laatste woorden ook bekendgemaakt

door: STS
Duikboot Titan
Afbeelding bron: Photonews

Een hoorzitting over de catastrofe met de duikboot Titan is van start gegaan. Er werden beelden getoond van het wrak op de zeebodem en de laatste communicatie van de inzittenden kwam eveneens aan bod.

De Titan, een kleine duikboot, daalde op 18 juni 2023 met vijf inzittenden af naar het wrak van de Titanic. Maar de duikboot begaf het onder de enorme druk van het water en implodeerde. Niemand overleefde het.

Het wrak van de Titan werd op een diepte van 3,8 kilometer teruggevonden, op enkele honderden meters van de Titanic. Brokstukken werden uit het water gehaald voor onderzoek. Op de hoorzitting werd een foto van het wrak getoond, op de zeebodem (zie beneden).

Laatste woorden vanuit Titan

Tijdens de afdaling stond de bemanning in contact met het schip Polar Prince. Een van de laatste tekstberichten die vanuit de Titan naar het schip verzonden werden, luidde: "Alles goed hier."

De hoorzitting, in Charleston County, in de Amerikaanse staat South Carolina, zal naar verwachting twee weken duren. Het doel is om de feiten rondom het incident bloot te leggen en tot aanbevelingen te komen om soortgelijke tragedies in de toekomst te voorkomen.

Zo kwam al aan het licht dat de Titan in 2022 en 2023 gedurende zeven maanden in opslag werd blootgesteld aan de weerselementen. De romp werd ook nooit beoordeeld door derden, wat nochtans standaardprocedure is, meldt Sky News.