Versla maden in je GFT-container: Met deze effectieve preventietips merk je direct het verschil

door: WVDS
GFT container, Papier container
Afbeelding bron: wvds

Het hebben van maden in je GFT-container kan zeer onhygiënisch en onaangenaam zijn. Daarom is het belangrijk om te weten wat je preventief kunt doen om geen maden in je GFT-container te krijgen.

Met de juiste maatregelen kun je ervoor zorgen dat maden geen kans hebben om zich in jouw container te ontwikkelen. 

Maden hebben een hekel aan verse lucht. Door je GFT-container op een kiertje te zetten, krijgen ze minder kans om te groeien. Plaats bijvoorbeeld een blokje hout tussen het deksel en de container om ventilatie mogelijk te maken.

Maden hebben vocht nodig om te kunnen overleven. Daarom kan het droog houden van je GFT-container helpen om maden te voorkomen. Dit kun je doen door nat GFT-afval goed uit te laten lekken voordat je het weggooit, of door een laagje krantenpapier of een kartonnen doos op de bodem van je container te leggen.

Door je GFT-container regelmatig schoon te maken, worden eventuele eitjes van vliegen die zich in de container bevinden, verwijderd. Het is aan te raden om eens per twee weken je container schoon te maken met heet water en groene zeep of azijn.

Als je afval goed afdekt, kunnen vliegen er geen eitjes in leggen. Voor dit doel kun je biologisch afbreekbare GFT-zakken gebruiken.

Kalk en zout inzetten in je GFT-container tegen maden

Door elke nieuwe laag GFT-afval af te dekken met kalk of zout, voorkom je dat de container een broedplaats wordt. Beide stoffen drogen de maden uit, waardoor ze sterven.

Vermijd waar mogelijk het weggooien van vlees, vis en gekookt eten in de GFT-container. Deze trekken namelijk vliegen aan, die de container als broedplaats kunnen gaan gebruiken.

Als laatste kan het helpen om de GFT-container op een koele, schaduwrijke plek te zetten. Maden houden namelijk van warmte, dus een koele plek kan helpen om maden te voorkomen.

Het voorkomen van maden in je GFT-container kan een beetje extra moeite vereisen, maar het is absoluut de moeite waard om een schonere en frissere container te hebben. Wanneer je deze tips toepast, zul je al snel een verschil merken.