Ze zijn er weer massaal! Zo verwijder je niet alleen de enge maden in je GFT-container, maar ook de eitjes

door: WVDS
GFT container, Papier container
Afbeelding bron: wvds

Het is een probleem dat veel huishoudens momenteel ervaren: maden in de GFT (Groente-, Fruit- en Tuinafval) container. Gelukkig zijn er effectieve manieren om dit probleem te verhelpen.

Vooral in de warmere maanden kan dit hinderlijk zijn. Deze kleine, kronkelende beestjes vormen absoluut geen gevaar, maar het is allesbehalve een aangenaam gezicht.

Deze aanpak is effectief wanneer je maden in je GFT-container opmerkt

Na de afvalophaling kun je aan dit vervelende karwei beginnen. Je zult je GFT-container grondig moeten schoonmaken. Zorg ervoor dat alle restjes voedsel en vuil verwijderd zijn, omdat dit voedingsmiddelen zijn voor de maden.

Daarnaast, desinfecteer de bak met warm water en azijn of groene zeep. Dit doodt niet alleen de maden, maar ook de eitjes die mogelijk in je container zijn gelegd.

Vergeet ook niet de buitenkant van de container schoon te maken. Maden kunnen ook aan de buitenkant van de container kruipen en zo nieuwe voedselbronnen vinden in jouw GFT-bak.

Op deze manier voorkom je maden in je GFT-container

Preventie is de sleutel tot het voorkomen van maden. Dek voedselresten af met een krant of een composteerbaar zakje om te voorkomen dat vliegen er eitjes in leggen.

Vermijd het weggooien van vlees en vis in de container, omdat dit de favoriete broedplaats is van vliegen. Gebruik indien mogelijk een compostvat voor deze soorten voedselresten.

Het is ook aan te raden om de container op een koele, schaduwrijke plaats te zetten. Hitte versnelt het broedproces van maden tot vliegen, dus het weghouden van de container uit direct zonlicht kan helpen om het ontstaan van maden te verminderen.

Dit kan zout en kalk nog bieden aan preventie om maden te weren

Daarnaast kun je zout of kalk in de container strooien. Het zout verstoort het vochtgehalte waar maden van houden en de kalk maakt de omgeving voor de maden minder goed leefbaar.

In het geval dat maden al in je container zijn uitgebroken, zijn er biologische middelen beschikbaar die ze op een milieuvriendelijke manier kunnen bestrijden. Deze middelen bevatten vaak nematoden, microscopische wormen die natuurlijke vijanden zijn van maden.

Door deze stappen te volgen, zul je in staat zijn om dit vervelende probleem effectief op te lossen. Het is geen leuk werk om te doen, maar je zal zo opgelucht zijn achteraf, dat het de moeite is om dit probleem aan te pakken.