Vrouw voor veel geld opgelicht: "Wees hier alert voor en waarschuw je omgeving"

door: STS
Oplichting
Afbeelding bron: Shutterstock / fizkes

Het parket van Oost-Vlaanderen doet een oproep tot alertheid. Er wordt gewezen op een grote stijging van feiten van helpdeskfraude.

Op 29 augustus is een 77-jarige vrouw uit Merelbeke hier het slachtoffer van geworden. "Het ging opnieuw om dezelfde werkwijze, zoals bij vele bekende feiten, die we alleen maar zien toenemen", zegt het parket.

De vrouw kreeg telefoon van een medewerker van de bank, die haar vertelde dat er fraude was vastgesteld op haar rekening. De oplichter slaagde erin het vertrouwen van het slachtoffer te winnen, zodat de pincode bekendgemaakt werd. Daarna verscheen er iemand aan de deur om de bankkaart op te halen.

"Het slachtoffer belde onmiddellijk Card Stop, maar helaas te laat. Daarop deed het slachtoffer melding bij de lokale politie, die snel te hulp kwam. Na grondig en gericht onderzoek door de politiediensten konden de daders snel gevat worden."

Twee jonge vrouwen opgepakt

"Ditmaal zijn de verdachten twee jonge vrouwen van 19 en 20 jaar uit het Gentse, die met 650 euro aan de haal waren gegaan. De verdachten zouden ook in aanmerking komen voor het plegen van gelijkaardige feiten."

Het duo werd voor de onderzoeksrechter geleid wegens oplichting en diefstal met geweld. Ze werden aangehouden en de raadkamer heeft dinsdag hun aanhouding bevestigd, waardoor ze opgesloten blijven.

Oudere generatie waarschuwen

"We wensen nogmaals een oproep te doen om alert te zijn voor dergelijke praktijken", zegt het parket. "Hun doelwit is in de meeste gevallen de oudere en kwetsbare generatie in onze maatschappij."

"Ter bescherming van hen willen we dan ook beroep doen op familie, naaste vrienden, buren om hier genoeg over te communiceren met de ouderen in hun omgeving en de gevaren van deze feiten te benadrukken."

(Archieffoto)