Slechts weinig Belgen kennen dit gevaar: "Een van de grootste stille killers"

door: STS
Ziekenhuis - ziek
Afbeelding bron: Unsplash (Archieffoto)

Slechts weinig Belgen zijn bekend met een groot gezondheidsgevaar. Daar sterven in ons land jaarlijks meer dan 7.000 mensen aan.

Het gaat om sepsis, een extreme reactie van het immuunsysteem op een infectie. "Sepsis is levensbedreigend en kan zonder snelle behandeling leiden tot orgaanfalen, septische shock en de dood", zegt Sepsibel, een organisatie van sepsis-patiënten.

Uit een onderzoek van iVOX blijkt dat slechts 33% van de Belgen ooit gehoord heeft van sepsis en slechts 18% begrijpt wat de aandoening precies inhoudt. "Terwijl sepsis jaarlijks bijna 41.000 mensen in België treft, waarvan 7.675 sterven."

Sepsibel roept op tot onmiddellijke sensibilisering om het bewustzijn te vergroten en levens te redden. "Vroege herkenning en behandeling zijn cruciaal; elk uur zonder interventie verhoogt het risico op overlijden met 4% tot 8%."

Stille killer

"Sepsis is een van de grootste stille killers wereldwijd en kan dodelijk zijn als het niet snel genoeg wordt herkend en behandeld. Elk uur telt", benadrukt Ilse Malfait, mede-oprichtster van Sepsibel en zelf een sepsisoverlever.

"Het gebrek aan kennis en bewustwording over deze ziekte kan letterlijk levens kosten. Door te focussen op preventie en vroegtijdige diagnose kunnen we veel sterfgevallen voorkomen."

Hoe ernstig de gevolgen van sepsis kunnen zijn, blijkt uit het verhaal van een vrouw die haar beide armen en benen moest laten amputeren.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp

Tags gezondheid