1 op de 5 Belgen zal ooit dementie krijgen: Zo kan je de kans verkleinen

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Het aantal mensen dat dementie krijgt blijft stijgen. Eén op de vijf Belgen zal ooit dementie krijgen, viel te horen op VRT 1. Dat komt vooral door de vergrijzing, maar dementie valt in de helft van de gevallen te vermijden of te vertragen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

"Om de kans op dementie te verkleinen weten we uit wetenschappelijke studies dat bijvoorbeeld bewegen heel goed is", zei Jurn Verschraegen van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen op de openbare zender.

"Ook je bloeddruk onder controle houden is heel goed. Eigenlijk alles wat te maken heeft met wat goed is voor het hart, is ook goed voor het brein, en omgekeerd."

Roken, slechte cholesterol en weinig sociaal contact verhogen kans op dementie

"Zo verhoogt roken de kans dat je dement wordt", weet de openbare omroep. "En nu blijkt ook dat te veel slechte cholesterol je risico op dementie met 7% verhoogt. Maar veel sociaal contact voorkomt dan weer dementie. Gehoorproblemen oplossen verlaagt daarom je kans aanzienlijk. En een nieuw advies: ga naar de oogarts wanneer je zicht achteruit begint te gaan."

Verschraegen: "De link met slecht zicht en dementie heeft vooral te maken met het feit dat men daardoor zijn omgeving minder goed waarneemt en dat men daardoor ook in een isolement terechtkomt. Daardoor verminderen de sociale contacten - die net ook zo belangrijk zijn om het cognitieve, de geestelijke prikkeling, mogelijk te maken."

Aandachtspunt voor de toekomst

"Tegelijk moeten we erbij zeggen dat mensen die vandaag dementie ontwikkelen, niet schuldig zijn aan het feit dat ze bijvoorbeeld slecht zouden geleefd hebben. Het is een aandachtspunt voor in de toekomst, en we hebben het allemaal zelf voor een stukje in de hand."