Overheid heeft belangrijk nieuws voor wie verwarmt met aardgas

door: MRO
mazout aardgas
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De overheid heeft belangrijk nieuws voor iedereen die met aardgas verwarmt. De afgelopen weken schakelden liefst 1,6 miljoen huishoudens en ondernemingen over naar rijk aardgas.

De Federale Overheidsdienst Economie laat weten dat de afgelopen weken de laatste aardgasgebruikers die arm aardgas uit Nederland gebruikten overschakelden naar rijk aardgas. Deze overschakeling werd liefst 5 jaar vroeger afgerond dan gepland.

In 2018 besliste Nederland tegen 2030 te stoppen met de uitvoer van arm aardgas. Dat moest dus vervangen worden door rijk aardgas, H-gas of hoogcalorisch gas. Dit wordt ingevoerd uit landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Qatar, Noorwegen en de VS.

Aangezien de samenstelling van rijk aardgas anders is, moest de infrastructuur van 1,6 miljoen Belgische huishoudens die aardgas uit Nederland kregen, aangepast worden. Die omschakeling werd nu afgerond en dit komt bovendien de diversificatie en de energetische bevoorradingszekerheid van ons land ten goede.

"De omschakeling verplichtte gebruikers om hun gastoestellen te laten afstellen door een bevoegd technicus. Wie dat goed plande, liet dat samenvallen met het tweejaarlijks verplichte onderhoud van hun gastoestel", luidt het bij Lien Meurisse, woordvoerder  van de FOD Economie.

"Zo’n onderhoud is belangrijk voor je veiligheid en je portemonnee. Een toestel dat slecht functioneert verbruikt immers meer, is onveilig en slecht voor het milieu. Een regelmatige controle zorgt er dus voor dat je op je twee oren kan slapen."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp