"Compleet onaanvaardbaar": Zoveel duurder wordt onze elektriciteitsfactuur in 2025

door: STS
energiefactuur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De elektriciteitsfactuur voor een Vlaams gezin stijgt volgend jaar met gemiddeld 82 euro. Dat komt door de hogere nettarieven, kosten die netbeheerder Fluvius aanrekent voor onderhoud. Voor aardgas daalt het nettarief met zo'n 21 euro.

"Met het oog op de energietransitie moeten de netbeheerders de komende jaren miljarden investeren in het elektriciteitsnet. Dat vertaalt zich in hogere nettarieven voor elektriciteit", meldt energieregulator VREG.

"We verwachten in 2025 een gemiddelde stijging van 82 euro (23%) voor een gezin tegenover 2024. Voor bedrijven aangesloten op het middenspanningsnet is de ingeschatte toename groter (41%). De nettarieven voor aardgas zijn licht dalend. Een gezin betaalt volgens de huidige voorstellen in 2025 gemiddeld 21 euro (9%) minder dan vandaag. Het aardgasdistributienet zal door de energietransitie op termijn steeds minder gebruikt worden. "

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir laat weten hier "furieus" over te zijn. "Een dergelijke stijging van de elektriciteitsfactuur is compleet onaanvaardbaar en staat haaks op de daling van de Vlaamse beleidscomponent de voorbije jaren", zegt Demir.

"Ik verwacht van alle betrokkenen dat zij rekening houden met de maatschappelijke impact van hun beslissingen. Indien de nieuwe voorstellen leiden tot een hogere elektriciteitsfactuur, dan bemoeilijkt dit bovendien ook de energie- en klimaattransitie."

"Ik vraag dan ook dat er voorstellen komen die maatschappelijk verantwoord zijn, de transitie net faciliteren én die de Vlaming niet opzadelen met hogere facturen. Meer dan ooit bewijst het ook de noodzaak aan de intrede van Vlaanderen in Fluvius, waar lokale besturen als enige aandeelhouder op dit moment meer denken aan dividenden dan aan de energietransitie."

Volg Redactie24 nu op Instagram