Vlaams Belang-kandidaat met duister kantje trekt zich terug na kritiek: "Toonde ware gelaat van de partij"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams Belang pakt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen dan toch niet uit met een veroordeelde Holocaust-ontkenner. Die kreeg een plaats op een lijst.

Het gaat om de 90-jarige Roeland Raes, één van de oprichters van het Vlaams Blok, zoals de partij destijds nog heette. Hij stond bij de komende verkiezingen in Aalter op de 27ste plaats op de VB-lijst.

"Raes werd in 2008 veroordeeld voor negationisme omdat hij in een interview met het Nederlandse actualiteitenmagazine 'Netwerk' de manier waarop de Joden werden vervolgd en de omvang van de Holocaust betwijfelde", weet de openbare omroep. "Hij betwijfelde ook de authenticiteit van het dagboek van Anne Frank."

N-VA-politicus Michael Freilich vindt dat het VB "opnieuw zijn ware gelaat toont". Hij reageerde via een video op X: "Heel veel mensen in de Joodse gemeenschap in ons land hebben familieleden verloren tijdens de Holocaust. En wat vernemen we vandaag? Dat Vlaams Belang Roeland Raes op een lijst heeft gezet. Dat is een veroordeelde negationist, een Holocaust-ontkenner."

"Een man die vragen stelde over het aantal Joden dat vermoord werd tijdens de Holocaust. Een man die zei dat Auschwitz een werkkamp was, geen vernietigingskamp. En die staat nu op een Vlaams Belang-lijst, met goedkeuring van de partijtop."

Intussen liet Vlaams Belang weten dat Raes na de ontstane commotie afstand doet van zijn plaats op de lijst.