NMBS krijgt stevig verwijt over ticketprijzen: "Dat is discriminerend, aanpassen of rechtszaak"

door: STS
Trein - NMBS
Afbeelding bron: Photonews

Consumentenorganisatie Testaankoop en gelijkekansencentrum Unia verwijten de NMBS discriminerende ticketprijzen te hanteren. Er wordt zelfs een rechtszaak overwogen.

"Sommige vervoersbewijzen bij de NMBS kunnen goedkoper worden aangeschaft via de app dan aan het loket en de verkoopautomaten. Andere vervoerbewijzen worden dan weer uitsluitend via de app aangeboden", klinkt het in een persbericht.

"De Standard Multi, de 10-rittenkaart, wordt door NMBS 3 euro goedkoper aangeboden via de digitale applicatie dan via de loketten en verkoopautomaten. Bij de Youth Multi, het equivalent van de Standard Multi voor personen jonger dan 26, bedraagt het prijsverschil tussen de digitale en de fysieke variant 2 euro."

"NMBS biedt ook een Flex abonnement aan waarmee reizigers 2 tot 3 keer per week op hetzelfde traject kunnen reizen. Dit vervoerbewijs wordt uitsluitend via de digitale applicatie aangeboden. Reizigers zonder smartphone hebben geen toegang tot dit voordelig vervoerbewijs."

Geen smartphone, geen korting

Geen smartphone, geen korting dus. En dat kan niet volgens Testaankoop en Unia. "Sommige reizigers beschikken niet over de financiële middelen om de aankoop en het gebruik van een smartphone te kunnen bekostigen en/of zijn omwille van hun leeftijd, gezondheidstoestand of handicap niet in staat om met een smartphone te werken."

"Argumenten van NMBS zijn niet overtuigend"

"NMBS meent dat haar beheerscontract toelaat om een prijsvoordeel te hanteren voor digitale producten en stelt dat het slechts een beperkt aantal vervoerbewijzen betreft en dat het prijsverschil miniem is. Ook zouden digitale producten de mogelijkheden tot fraude beperken, minder discussies uitlokken met treinbegeleiders en het gebruiksgemak bevorderen. Unia en Testaankoop vinden de aangehaalde argumenten echter niet overtuigend."

Testaankoop en Unia stellen de NMBS nu een ultimatum om het tariefbeleid aan te passen. "Anders zullen we naar de rechtbank trekken om deze vorm van digitale discriminatie aan te vechten."