Klant in supermarkt stelt zich vraag: 'Waarom verdoezelen ze dat?'

door: STS
Supermarkt - groenten
Afbeelding bron: Shutterstock/Extarz

Zowel klanten als Testaankoop hebben hun bedenkingen bij een nieuwe ontwikkeling in de supermarkten. Danone heeft namelijk beslist om de Nutri-Score weg te halen op verpakkingen van drinkyoghurts zoals Actimel.

Dit label, met letters en kleurcodes van A (groen) tot en met E (rood) moet consumenten helpen om de voedingswaarde van een product in te schatten en gezonde keuzes te maken.

Maar Danone is er niet over te spreken dat de Nutri-Score nu op een andere manier berekend wordt. Drinkyoghurts worden nu als drank beschouwd, en drank wordt strenger beoordeeld dan voeding. Daardoor krijgen veel drinkyoghurts nu niet meer de score A, maar C.

"Onze beslissing heeft te maken met de nieuwe versie van de Nutri-Score, waarbij we zien dat de drinkbare zuivelproducten en drinkbare plantaardige alternatieven worden vergeleken met frisdranken. Daar kunnen wij niet mee akkoord gaan", vertelde Nathalie Guillaume van Danone BeNeLux op VTM.

"Moet verplicht worden"

Danone is niet wettelijk verplicht om de Nutri-Score op verpakkingen te zetten en doet dus in principe niets verkeerd. Consumenten hebben er toch hun bedenkingen bij.

"Ik vind dat zo'n beetje verdoezelen", vertelde een vrouw in een supermarkt aan de commerciële zender. "'Laat het maar weg en we verkopen het toch.' Nee, ik vind dat niet juist. En zeker niet van de gekende merken, die mogen daar toch hun best voor doen, vind ik."

"Wij zijn absoluut voorstander van het gewoon te verplichten", zei Laura Clays van Testaankoop. "Dan is het duidelijk en kan je alle mogelijke voedingsmiddelen en dranken gaan vergelijken. Als het verplicht zou zijn, zouden we dit soort acties niet zien, waarbij de producenten zelf beslissen: als het ons goed uitkomt, gebruiken we het, en anders niet."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp