Velen hebben last van het verzetten van het uur: 3 tips voor een vlotte overgang naar het winteruur

door: WVDS
Klok - winteruur - zomeruur
Afbeelding bron: Unsplash

In België staat de overgang naar het winteruur voor de deur. In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober worden de klokken om 03:00 uur verzet naar 02:00 uur.

Dit betekent dat we een extra uur kunnen genieten van de nacht, maar het kan ook voor veel mensen een ongemakkelijke verandering zijn. De dagen worden korter, en het aanpassen aan het nieuwe ritme kan enige tijd vergen.

Winteruur heeft ook en invloed op je dag- en nachtritme

De overgang naar het winteruur heeft een directe invloed op ons dag- en nachtritme. Voor velen betekent dit dat ze zich vermoeid en soms prikkelbaar voelen. Het is dan ook belangrijk om bewust met deze verandering om te gaan. Een paar eenvoudige strategieën kunnen helpen om de aanpassing te vergemakkelijken.

Een goede manier om je lichaam voor te bereiden op de tijdswisseling is door je slaapschema geleidelijk aan te passen. Probeer een paar dagen voor de klokverzetting elke avond iets eerder naar bed te gaan. Dit kan helpen om je interne klok al een beetje af te stemmen op het nieuwe tijdschema.

Zorg voor voldoende daglicht doorheen je dag wanneer het uur wordt verzet

Ook is het belangrijk om voldoende lichtinval te krijgen gedurende de dag. Natuurlijk daglicht helpt je lichaam om de productie van melatonine, het slaaphormoon, te reguleren. Maak daarom een wandeling in de ochtend of breng tijd door in een lichte ruimte.

Daarnaast is het verstandig om de eerste dagen na de overgang naar het winteruur aandacht te besteden aan je voeding. Eet licht verteerbare maaltijden en vermijd zware gerechten in de avond. Dit kan helpen om een betere nachtrust te bevorderen. Zorg ook voor een rustige en comfortabele slaapomgeving; dit kan je helpen om sneller in slaap te vallen en beter uit te rusten.

Blijf ook in de winter naar buiten gaan: hobby's, sociale contacten

Vergeet niet om ook aandacht te besteden aan je mentale gezondheid. De overgang naar de winter kan voor sommige mensen gevoelens van neerslachtigheid met zich meebrengen. Het is goed om te blijven bewegen, sociale contacten te onderhouden en hobby's te blijven uitoefenen. Dit helpt niet alleen je humeur, maar bevordert ook een betere slaapkwaliteit.

Dus als de klok verzet wordt, weet dan dat er manieren zijn om deze overgang soepel te laten verlopen. Maak gebruik van het extra uur dat je krijgt en zet het in voor rust, reflectie of een fijne activiteit.

Tags winteruur