Belangrijke wijziging op komst voor wie spaart en belegt? Dit ligt er op tafel

door: STS
Spaargeld - spaarvarken - geld
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

De onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe federale regering zijn hernomen. Een belangrijke maatregel die besproken zal worden, heeft te maken met sparen en beleggen.

Formateur Bart De Wever (N-VA) heeft een herwerkte versie van zijn 'supernota' klaar en overlegt vandaag met de partijvoorzitters van Vooruit, cd&v, Les Engagés en MR.

Momenteel geldt er een belastingvrijstelling op spaargeld dat op een spaarboekje staat. Als de intrest lager is dan 1.020 euro, hoef je er geen roerende voorheffing van 15 procent op te betalen. Voor koppels gaat het om het dubbele van dat bedrag: 2.040 euro. Maar dat systeem wordt bekritiseerd door de Europese Commissie.

"De Wever wil daarom aan het bestaande systeem een mouw passen door één vrijstelling te maken op álle spaar- en beleggingsproducten", weet Het Laatste Nieuws.

"Hij tekende één beperkte belastingvrijstelling uit voor álle spaar- en beleggingsproducten. Dat maakt het minder interessant om bij een rente van 2,5% meer dan 41.000 euro op je spaarrekening te laten staan. Tegelijk worden staatsbons, termijnrekeningen en mogelijk zelfs aandelen wél winstgevender."