Staatsbon loopt bijna af: "Veel mensen gaan hun geld nu op deze manieren laten renderen"

door: STS
Geld - euro
Afbeelding bron: Pixabay

Op 4 september loopt de staatsbon van de overheid met een looptijd van één jaar af. Wie intekende, krijgt dan zijn geld terug, plus de beloofde rente.

Die mensen hebben vervolgens heel wat opties, zoals het geld op een spaarboekje zetten, kiezen voor een kasbon bij de bank, of een termijnrekening, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Maar de overheid lanceert meteen ook een nieuwe staatsbon, waarop je vanaf 5 september kan intekenen. Deze is wel niet zo voordelig als de huidige, omdat de roerende voorheffing 30% zal bedragen, en niet 15%, zoals uitzonderlijk van toepassing was bij de huidige. Mogelijk zal de intrest ook lager liggen.

Toch lijken heel wat mensen gewonnen voor de nieuwe staatsbon, zo blijkt uit onderzoek van AG Insurance. "Onze iVOX enquête toont aan dat de helft van wie vorig jaar investeerde in de staatsbon, plant om dat in september opnieuw te doen."

Geld parkeren op spaarboekje

"De andere helft heeft - ondanks een algemeen grote tevredenheid over de staatsbon - niet deze intentie. Onder andere omwille van een lager rendement zoeken ze een andere bestemming voor hun vrijkomende geld."

"Ruim een kwart (27,2%) van de staatsboninvesteerders is nog onbeslist. Van wie wel al een beslissing heeft genomen, geeft 27,8% aan het geld weer te willen parkeren op een spaarboekje."

Geld zetten op termijnrekeningen of investeren in vastgoed en verbouwingen

"Een significant deel van het geld dat vrijkomt gaat richting termijnrekeningen (15,5%), beurstransacties (12,1%), spaarverzekeringen (11,8%), enzovoort. Anderen kiezen voor investeringen in vastgoed of verbouwingen (8%)."