Is er een probleem met onze spaarrekeningen?

door: MRO
interest banken spaarrekening termijnrekening
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Banken voeren een strijd om de 22 miljard euro die vrijgekomen is van de staatsbon. Testaankoop stelt zich echter luidop vragen en wil dat de volgende regering een verandering doorvoert voor de spaarrekeningen.

 

Banken pakken nu uit met hoge intresten, voornamelijk op termijnrekeningen. Toch stemt dat Testaankoop niet helemaal tevreden. "De goede tarieven zijn alleen beschikbaar voor enkele nicheproducten: spaarobligaties en kortlopende termijnrekeningen", klinkt het.

De intresten op spaarrekeningen blijven eerder laag. En dit terwijl daar met 275 miljard euro het grootste deel van het spaargeld op staat. "De verhoging van de rente op termijnrekeningen en spaarobligaties is meer een marketingoefening dan een oprechte inspanning om klanten een beter rendement op hun spaargeld te geven", zegt Ortwin Huysmans, woordvoerder van Testaankoop.

De consumentenorganisatie roept de regering op om een belangrijke verandering door te voeren met betrekking tot de spaarrekeningen. Testaankoop wil dat de basisrente en de getrouwheidspremie op spaarrekeningen samengevoegd worden tot één tarief.

"De getrouwheidspremie is een complex systeem dat spaarders niet in staat stelt om de tarieven van verschillende spaarrekeningen met elkaar te vergelijken", luidt de motivering.