Grote verandering in aantocht voor iedereen met een spaarrekening bij de bank

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De Vivaldi-regering is van plan om in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen nog een belangrijke beslissing te nemen. Die heeft gevolgen voor de banken en hun klanten.

Mensen die bij een bank aankloppen om er een spaarrekening te openen, moeten meteen ook een zichtrekening openen bij die bank.

De regering-De Croo wil de koppeling van een zichtrekening aan een spaarrekening nu gaan verbieden voor de banken. Er bestaat binnen de regering een akkoord om die maatregel op te gaan leggen. Het moet het voor klanten aantrekkelijker maken om zich naar een andere bank te begeven.

"De zicht- en de spaarrekening loskoppelen van elkaar was een van de adviezen die de Belgische concurrentiewaakhond BMA in de herfst van vorig jaar gaf om de mobiliteit van de Belgische spaarder te vergroten", schrijft De Standaard.

"Het aanhouden van een zichtrekening en een gereglementeerde spaarrekening is vanuit wettelijk standpunt niet verplicht", vertelde bankenfederatie Febelfin aan De Tijd. "Een verbod opleggen voor een verplichting is dus niet nodig."

"Maar vanuit een administratief standpunt is het aanhouden van die twee rekeningen wel aangewezen om snel interbancair een overschrijving te kunnen doen vanuit een gereglementeerde spaarrekening zonder het recht op de belastingvrijstelling in het gedrang te brengen. Vandaar dat in de overgrote meerderheid van de gevallen de koppeling nog wordt gedaan, met instemming van de spaarder."

Volg Redactie24 nu op Instagram