Grote verandering voor iedereen die een overschrijving wil doen via de bank

door: STS
cybercriminaliteit
Afbeelding bron: pexels

Er komt een verandering aan voor iedereen die een overschrijving wil doen via de bank. Er komt namelijk een nieuwe verplichting voor de banken.

Geld overschrijven naar een andere rekening moet binnenkort onmiddellijk kunnen, binnen de tien seconden. De transactie mag niet langer dagenlang op zich laten wachten. Dit geldt ook wanneer het gaat om een overschrijving naar een rekening bij een andere bank dan de jouwe.

De nieuwe Europese wet, die woensdag werd goedgekeurd in het Europees Parlement, verplicht alle Europese banken om zich aan deze regel te houden. Alle instant overschrijvingen moeten bovendien gratis aangeboden worden aan de klanten, er mag geen meerkost aangerekend worden.

"De bedoeling is inderdaad om met deze wetgeving de banken te verplichten om een instant betalingsmogelijkheid te voorzien, en om daarvoor geen extra kosten aan te rekenen, zodanig dat consumenten en bedrijven meteen hun betalingen kunnen ontvangen op hun rekening", zei Europees Parlementslid Tom Vandenkendelaere (cd&v) op VRT 1.

"Het zal voor iedereen een stuk gemakkelijk zijn. En we doen dat met dezelfde bescherming, met dezelfde strakke regels die we van Europa gewend zijn."