Nieuwe federale regering moet er snel komen: "Anders wordt de inspanning de jaren erna nog groter"

door: MRO
Maxime Prevot
Afbeelding bron: Photonews

De vijf partijen die onderhandelen over een nieuwe federale regering - N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés - moeten ervoor zorgen dat er tegen eind oktober een nieuwe regering is. Die boodschap geeft Maxime Prévot, voorzitter van Les Engagés.

Na de crisis waarbij formateur Bart De Wever naar de koning stapte en de supernota van De Wever in de pers lekte, zitten de vijf partijen opnieuw rond de tafel. Er moeten ingrijpende hervormingen komen om de begroting opnieuw op de rails te krijgen en dat best zo snel mogelijk.

Maxime Prévot benadrukt in een interview met de krant Het Laatste Nieuws dat er een nieuwe federale regering moet zijn tegen eind oktober. "Als de hervormingen vanaf 2025 merkbaar moeten zijn, dan moet het parlement die eind dit jaar nog stemmen."

"Een fiscale hervorming die werken meer moet doen lonen gaat altijd in op 1 januari. Als sommigen denken dat Sinterklaas of Kerstmis een goede deadline is, dan komen we in de problemen", waarschuwt Prévot.

"Dan gaan we in 2025 niet veel kunnen doen. Het zal ons begrotingstraject verslechteren en de inspanning de jaren erna nog groter maken."