Grote verandering gaat automobilisten geld kosten: "En het is nog discriminerend ook"

door: STS
Verkeer - snelweg
Afbeelding bron: Photonews

Uit het Waalse regeerakkoord blijkt dat men de automobilisten die de Waalse wegen gebruiken daarvoor wil doen betalen. Dat zou moeten gebeuren via een wegenvignet.

"Als je naar Frankrijk gaat, betaal je tol op de autostrade. Als je naar Zwitserland gaat, betaal je voor een vignet dat je op de voorruit kleeft. Waarom zou het gek zijn om je dat in België voor te stellen?", sprak Maxime Prévot van Les Engagés op Bel RTL.

"Een wegenvignet is discriminerend ten opzichte van de mensen uit de andere gewesten", reageerde Danny Smagghe van automobilistenvereniging Touring op VRT 1.

"Omdat die dat natuurlijk niet in mindering zullen kunnen brengen van hun verkeersbelasting of hun belasting op inverkeerstelling. Het is voor mensen die meer of minder gebruik maken van de autosnelwegen in Wallonië ook discriminerend op vlak van het forfaitaire bedrag dat je betaalt."

"Wij willen één globaal systeem,  waarbij je gaat betalen op basis van het aantal afgelegde kilometers, de locatie en het tijdstip", stelt Smagghe.

Prijs van wegenvignet

Hoeveel gaat het wegenvignet kosten? Het plan om een wegenvignet in te voeren is niet nieuw, het lag in 2019 ook al eens op tafel. Daardoor kunnen we ons al een idee vormen over de prijs ervan. "Toen zou een vignet 9 euro gaan kosten voor tien dagen, en 89 euro voor een jaar", weet VTM.