Diesel- en benzineprijs op laagste punt in jaren: Hoelang kunnen we hier nog van profiteren?

door: STS
Tanken
Afbeelding bron: Shutterstock/Dragana Gordic

De prijs van diesel en benzine heeft in jaren niet zo laag gestaan als momenteel het geval is. Zal deze trend zich voortzetten?

Afgelopen donderdag maakte de FOD Economie bekend dat de maximumprijzen voor benzine 95, benzine 98 en diesel op vrijdag 13 september zouden dalen.

De maximumprijs voor benzine 95 daalde naar 1,6100 euro per liter, de maximumprijs voor benzine 98 daalde naar 1,6800 euro per liter en de maximumprijs voor diesel daalde naar 1,6660 euro per liter.

De prijsdalingen betekenen dat de brandstofprijzen hun laagste niveau bereikt hebben sinds het najaar van 2021, weet Het Nieuwsblad. Alles draait daarbij om de olieprijs, die al een tijdje daalt.

Johan Mattart van de Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars ziet enkele redenen. "De vraag naar energie blijft laag. De Amerikaanse economie vertraagt en de Chinese heeft eigenlijk al een hele tijd niet meer aangetrokken. En we verwachten ook niet dat dat zal veranderen", vertelde hij aan de krant.

Negatieve prijsspiraal

"De Opec+-landen zijn niet van plan om hun afgeschaalde productie te handhaven. Vanaf oktober zou er dus nog meer olie beschikbaar zijn, wat voor een negatieve prijsspiraal zorgt."

Of we nog minder gaan betalen voor diesel en benzine blijft evenwel koffiedik kijken. Belangrijke gebeurtenissen op wereldvlak, zoals de situatie in het Midden-Oosten en de nakende presidentsverkiezingen in de VS kunnen een rol gaan spelen, stelt Mattart.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp