Veel banken voeren wijzigingen door aan hun aanbod spaarrekeningen: dit is er aan de hand

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Door een akkoord dat vorig jaar door de regering en de bankensector werd afgesloten, hebben heel wat banken wijzigingen aan hun spaarrekeningen doorgevoerd. Er zijn heel wat spaarrekeningen verdwenen bij de banken. Dit kleinere aanbod aan formules moet klanten helpen om de bomen door het bos te zien.

De FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, meldt dat het aanbod van gereglementeerde spaarrekeningen eenvoudiger is geworden. "De banken hebben hun vele uiteenlopende formules teruggeschroefd."

"En ze hebben het merendeel van de gereglementeerde spaarrekeningen afgesloten die ze niet langer commercialiseerden, maar die wel nog werden aangehouden door een aantal klanten."

Vier types gereglementeerde spaarrekeningen

Éénzelfde kredietinstelling (of één merk) mag nu tot maximum vier verschillende spaarrekeningen aanbieden, die worden ingedeeld in drie categorieën. Deze beperking is op 1 juli 2024 ingegaan.

"In totaal zijn er 83 rendementsformules beschikbaar bij de banken die het akkoord hebben onderschreven: 37 rendementsformules van categorie A. Dat zijn de 'klassieke' spaarrekeningen die combinaties basisrente - getrouwheidspremie aanbieden, zonder er andere voorwaarden aan te koppelen."

"25 rendementsformules van categorie B. Dat zijn de spaarrekeningen met bedragsvoorwaarden, dus ofwel met een minimum/maximum spaarbedrag ofwel waarbij er een minimum/maximum inlage per maand wordt bepaald."

"7 rendementsformules van categorie C. Dat zijn de spaarrekeningen die gekoppeld zijn aan een leeftijdscategorie, zoals bijvoorbeeld jongeren.

"En dan zijn er nog 14 rendementsformules voor ‘huurwaarborgrekeningen’ en spaarrekeningen met ‘derdenbeding’ die niet meegeteld worden in het maximum van 4 rekeningen/rendementsformules per instelling."