Banken zien deze oplichting toenemen: "Pas op, want zo kunnen ze je bankaccount plunderen"

door: STS
laptop e-mail phishing
Afbeelding bron: pexels

Safeonweb wil iedereen waarschuwen nu ze van banken te horen krijgen dat er een enorme stijging is van een bepaald soort oplichting. Het gaat om de zogeheten 'Remote Access Scam'.

"Banken melden ons een enorme stijging van oplichting waarbij slachtoffers door hackers worden benaderd met een smoes en vervolgens aangespoord worden om een programma op hun computer te downloaden", laat Safeonweb weten.

Met behulp van die software kan iemand vanop afstand de controle over je computer overnemen. Deze software wordt vaak gebruikt door IT-afdelingen van bedrijven, om snel een personeelslid te kunnen helpen met een probleem.

"Deze nuttige software wordt jammer genoeg ook misbruikt door oplichters", benadrukt Safeonweb. "Oplichters die via een dergelijk programma toegang hebben tot je computer, kunnen daar alle handelingen doen, en dus ook je online bankaccount proberen te plunderen."

Hoe kan je deze oplichting voorkomen?

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van dit soort oplichting is het belangrijk om enkele aandachtspunten te onthouden. "Geef een onbekende nooit toegang tot je toestellen. Download nooit programma’s waarbij je iemand de toestemming geeft om ‘mee te kijken’ in je toestel."

"Vertrouw nooit online hulp die je ongevraagd wordt aangeboden voor een probleem dat je niet zelf opgemerkt hebt. Wees altijd op je hoede als een onbekende je onverwacht wil helpen en vraagt om programma’s te downloaden en een aantal acties uit te voeren."

"Bedrijven als Microsoft en Apple, of de politie, de overheid of je bank zullen je nooit ongevraagd contacteren en vragen om software zoals TeamViewer of Anydesk te installeren."

Volg Redactie24 nu op Instagram