Duidelijke waarschuwing: "Aanlokkelijke aanbiedingen, die je met enorme verliezen opzadelen"

door: STS
laptop e-mail phishing
Afbeelding bron: pexels

Er wordt gewaarschuwd voor een nieuwe reeks frauduleuze tradingplatformen. Die schieten als paddenstoelen uit de grond. Wie er geld insteekt, is dat kwijt.

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) wijst op de gevaren van frauduleuze tradingplatformen. "Die tieren welig op het internet. Ze proberen beleggers te lokken met beloftes van snelle en gemakkelijke winst."

"Hoe aanlokkelijk die aanbiedingen ook lijken, vaak zijn het niet meer dan geavanceerde fraudepogingen die beleggers met enorme verliezen opzadelen."

De fraudeurs zullen een nepartikel rond één of andere Bekende Vlaming gebruiken om mensen in de val te lokken, vaak via een vals account op sociale media. Ook datingapps, WhatsApp of een sms worden gebruikt.

Manipuleren en onder druk zetten

De geïnteresseerde beleggers storten geld, maar dat zien ze niet meer terug, en het beloofde hoge rendement evenmin. "Zodra het slachtoffer geld heeft gestort, manipuleert het platform de transacties om zo de indruk te wekken dat er forse winst wordt geboekt", zegt de FSMA.

"Die winst is fictief en de bedragen worden in werkelijkheid niet echt geïnvesteerd. De fraudeurs zetten hun slachtoffers dan onder druk om meer geld te storten (herhaalde oproepen, aanbiedingen van beperkte duur, bedreigingen...)."

Slachtoffers zien hun geld niet meer terug. "Geld ophalen blijkt onmogelijk: soms kan eenmalig een klein bedrag worden opgehaald, om zo het vertrouwen van de slachtoffers te winnen. Wil de belegger echter een groter bedrag opnemen, dan zoeken de fraudeurs allerlei excuses om geen geld te moeten terugbetalen, zoals hoge kosten, te betalen taksen... Uiteindelijk zal het frauduleuze platform verdwijnen, samen met het geld van de beleggers."

Een hele lijst van frauduleuze tradingsplatformen is te vinden op de website van de FSMA.