Politie waarschuwt: "Oplichting die sterk in opmars is, wees uiterst voorzichtig!"

door: STS
Oplichting
Afbeelding bron: Shutterstock / Melnikov Dmitriy

De federale politie waarschuwt voor een vorm van oplichting "die sterk in opmars is". De politie geeft ook tips om te helpen voorkomen dat je slachtoffer wordt hiervan.

Het gaat om frauduleuze QR-codes die door oplichters gemaakt worden. Deze fraude heet 'quishing', een samentrekking van de termen 'QR-code' en 'phishing'.

"Of je nu bestelt in een restaurant, een wificode deelt of een betaling doet, QR-codes zijn nu alomtegenwoordig in ons dagelijks leven. Hackers waren er als de kippen bij om van deze buitenkans te profiteren. Bijgevolg komt oplichting met QR-codes steeds vaker voor", waarschuwt de politie.

"Zo werden er valse tickets voor de Olympische Spelen in Parijs aangeboden via frauduleuze codes om je gegevens of zelfs je geld te bemachtigen. Met behulp van de camera van je telefoon omzeilen hackers de beveiligingsfilters."

"Met de Paralympische Spelen die op 28 augustus van start gaan en andere grote evenementen die deze zomer nog moeten plaatsvinden, vragen we je om uiterst voorzichtig te zijn."

Opletten met QR-codes

Het is dus oppassen met QR-codes, zeker wanneer die op een openbare plaats hangen. "Wees kritisch wanneer je een QR-code tegenkomt", raadt de politie aan. "Stickers kunnen bijvoorbeeld over een echte officiële code heen worden geplakt."

"Denk er ook aan om de URL te controleren die gekoppeld is aan de QR-code. Als deze naar een onofficieel adres lijkt te leiden of fouten bevat, klik er dan niet op. Bij twijfel kun je beter een officiële zoekmachine gebruiken."